Beoordeling Akropolis bordspel
Spellenhuis Haarlem
Akropolis bordspel review
Akropolis is een bordspel dat zich afspeelt in de klassieke oudheid, met een klassiek thema en een klassiek spelmechanisme.
Is er dan niks origineels aan Akropolis?
Ja, gelukkig wel.
Akropolis is een gezellig bordspel dat vlot op tafel komt en snel te spelen is. Perfect voor een snelle en gezellige pot met de familie, voordat het eten geserveerd wordt. Als je het spel serieuzer aanpakt, kan het geluksfactor een rol gaan spelen.
Spellers aantal: 1 - 4 Speelduur: 25 min leeftijd: 8+
Hoe speelt Akropolis?
Hier hebben we een licht en snel spel dat we in de wereld van bordspellen een 'filler' noemen. Perfect voor een kort potje als je een half uurtje over hebt. Elke speler start met een grote tegel, het begin van hun stad in het oude Griekenland. Door tegels toe te voegen, groeit de stad niet alleen in oppervlakte, maar je kunt ook in de hoogte bouwen door tegels bovenop andere te leggen.
Elke tegel bestaat uit drie delen, variërend van gebieden en pleinen tot steengroeven. Er zijn tempelgebouwen, kazernes, woonhuizen, markten en parken. Elk gebied scoort punten op zijn eigen unieke manier. Tempels moeten bijvoorbeeld volledig omringd zijn door andere gebieden, kazernes geven pas punten als ze aan de buitenkant van je stad liggen, enzovoort.
Pleinen komen in vijf verschillende kleuren, elk overeenkomend met een bepaald soort gebied. Op deze pleinen staan sterren afgebeeld, die dienen als vermenigvuldigingsfactor. Stel je hebt twee paarse pleinen (de kleur van tempels) met elk twee sterren, en je hebt twee keurig omringde tempels, dan verdien je 4 (sterren) x 2 (tempels) = 8 punten aan het einde. Maar als je bijvoorbeeld 5 kazernes hebt, allemaal aan de rand van de stad maar zonder pleinen voor de kazernes, krijg je 5 x 0 = 0 punten. Pleinen zijn dus cruciaal.
Steengroeven hebben pas effect als je er overheen bouwt. Je mag tegels bovenop andere leggen, waarbij overdekte gebieden vervallen. Als een tegel boven een steengroeve komt te liggen, verdien je een steen. Bovendien zijn gebieden op de tweede verdieping nu 2 punten waard in plaats van 1.
In jouw beurt mag je een tegel pakken en in je stad plaatsen. Het aanbod aan tegels is gelijk aan het aantal spelers plus twee tegels. De tegels liggen op plek 1, 2, 3, enzovoort. Neem je een tegel van plek 1, dan is die gratis. Voor de tweede tegel betaal je 1 steen, voor de derde 2 stenen, en zo verder.
Jules Messaud, de bedenker van Akropolis, heeft in 2022 de Franse Spelleprijs gewonnen met dit spel.
Licht de Akropolis op grote hoogte?
De uitvoering van dit bordspel is voortreffelijk. De vormgeving is aantrekkelijk, met stevige tegels en een handige inlay waardoor het spel snel opgezet en makkelijk opgeborgen kan worden. Zelfs de binnenkant van de doos is gedetailleerd bedrukt.
De eenvoudige spelregels en snelle speelsnelheid zijn goed bevallen. Er is zelfs een optie om de puntentelling te pimpen, waardoor het spel iets complexer wordt.
Wanneer spelers zich flink inspannen, vooruitdenken, hun tegenstanders in de gaten houden en misschien zelfs tegels tellen, ontstaat er een heftige dynamiek. De pleinen hebben aanzienlijke invloed op de eindscore, maar wanneer ze tevoorschijn komen, blijft onvoorspelbaar. Hierdoor komt er wel een element van geluk om de hoek kijken. Je kunt zelfs pleinen wegpakken om te voorkomen dat een ander speler de tegel met een plein krijgt.
Al met al is Akropolis een uitstekend familiespel, zolang je niet probeert de andere spelers onder de tafel door te trekken.