Aqua, Biodiversiteit in de oceanen Review
In dit bordspel gaat het om de kleine dieren in de onderwaterwereld en de riffen waar ze wonen. Visjes, kreeften en murenen plaatje op jouw deel van de zeebodem. Omringt met koraal leveren ze meer punten op. Wordt jouw rif ook interessant genoeg voor de groote zeedieren?
Aqua is een tegellegspel dat snel en soepel speelt maar niet de kwaliteit heeft van Cascadia en met twee spelers zijn er toch wel wat problemen.Spelersaantal: 1-4 Speelduur: 40 Min leeftijd: 8+
Aqua biodiversiteit in de oceanen, is een opvallend lange naam voor toch een vrij kort en snel spel. Hoe speel je aqua?
We hebben hier te maken met een klassiek tegellegspel.
Ieder speler begint met een grote starttegels. Aan het begin van iedere ronde komen er in het midden van de tafel zeshoekige rif tegels te liggen, eentje meer dan het aantal spelers. De startspeler pakt de eerste en puzzelt deze aan haar grote start tegel.
Nadat iedere speler een tegel gekozen heeft, is de ronde afgelopen. Er is dan nog een tegel in het aanbod aanwezig. Vervolgens gaan we met de volgende ronde beginnen en worden er net zoveel tegels open gelegt als dat er spelers zijn. Meestal begint de speler de de vorige ronde de minste keus had, met het pakken van de tegels.
Zodra een speler een 6 hoekig koraal van dezelfde kleur bij elkaar heeft gepuzzeld, krijgt hij het bijbehorende diertje, en legt hij deze er bovenop.
Deze vissen, zeepaardjes, krabben enz zijn punten waard. Wanneer je een aantal dieren naast elkaar weet te krijgen dan kan je een bonus claimen. Twee dieren naast elkaar is goed voor de barracuda bonus, je kan de bonus afslaan en wachten totdat je drie dieren naast elkaar hebt want dan krijg je de hamerhaai. Deze bonussen kunnen flink wat punten op leveren.
Aan het eind van het spel, meestal binnen het half uur, zijn ook nog de eindscores te verdienen. Bijvoorbeeld de gene met de meeste gele visjes verdiend 7 extra punten. Er zijn een heleboel eindscore tegels die je kan gebruiken. Dus veel variatie.
Aqua is ontwikkeld door Dan en Tristan Halstad en getekend door Vincent Dutrait.
Wat vind ik van Aqua?
Het is een lekker licht puzzel spel dat snel speelt. Ideaal voor even snel een potje tussendoor. Maar dan wel met meer dan twee spelers.
Toen ik hem met twee speelde liep ik tegen wat serieuze problemen aan. Ben je als eerst aan de beurt dan heb je keus uit 3 tegels, waarvan 1 tegel de ronde hiervoor niet is gekozen. Ben je als tweede aan de beurt dan heb je keus uit twee tegels waarvan er waarschijnlijk een bij zit die vorige ronde niet is gekozen.
Met twee heb je heel weinig keus uit de tegels en ben je heel vaak gedwongen om een slechte keus te maken of tegels weg te pakken die de andere speler goed zou kunnen gebruiken.
Waarom de broeders Halstad hier voor hebben gekozen, is mij een raadsel. 5 tegels open draaien en om beurten kiezen lijkt mij een betere optie.
Dan nog een iets kleiner probleem met dit spel. Dat zijn de eindscores. Heb je de diertjes bij elkaar liggen dan mag je een van de bonus tegels pakken en er overheen leggen. Veel van de eindscores zijn afhankelijk van hoeveel de andere spelers van iets hebben. Die hebben hier vaak de bonus tegels overheen liggen en kan je de tegels waarom het gaat niet zien. Het zal toch niet zo zijn dat de bedoeling is om alles te onthouden wat de andere spelers afdekken?
Aqua biodiversiteit in de oceanen, is een prima spel voor iets meer spelers. Er zijn wat kleine details die beter hadden gekund maar de soepelheid, snelheid en toch ook wel diepgang maken dit meer dan goed.
Spel je met twee spelers dan ligt er een schipbreuk op de loer voor Aqua.