Barcelona een bordspel over planologische uitdagingen.
In de 19e eeuw was Barcelona een bruisende metropool, gekenmerkt door een nijpend tekort aan huisvesting. Onder de druk van de inwoners bezweek het stadsbestuur, besluit nemend om de stadsmuren af te breken. In deze periode werd de befaamde socialistische stedenbouwkundige Ildefons Cerdà aangetrokken om het stadsplanningprobleem aan te pakken.
Barcelona het bordspel zit als een verfijnd uurwerk in elkaar en herbergt een goed verhaal. Een verhaal dat zich het best laat vertellen aan niet meer dan 3 spelers. Wees gewaarschuwd voor een echte punten explosie.
Aantal: 1 - 4 Speelduur: 60 - 90 Min leeftijd: 14+
Hoe werkt het bordspel van Barcelona?
Het bord is een lege stadswijk in een rastersysteem. De spelers zijn architecten en mogen de wijk ontwikkelen.
Je beurt begint met het plaatsen van twee burgers boven op elkaar op een kruising. Vervolgens mag je de actie van de rij en de kolom uitvoeren.
Sommige acties zijn eenvoudig, bijvoorbeeld neem twee munten of neem 3 punten en een laken. Veel van de acties hebben best veel impact. Het aanleggen van straten of van een plein kan op verschillende plekken en iedere plek kan je op andere manieren vooruit helpen in de ontwikkeling. Het aanleggen van een stoep heeft ook allerlei consequenties. De eindscore fiches die je kan claimen zullen je strategie mede beïnvloeden.
Heb je de burgers op de diagonale hoofdstraat gezet, dan mag je zelf met de tram. Dit zorgt ervoor dat je in plaats van twee acties, drie acties mag doen.
Heb je de actie uitgevoerd, dan is het tijd om te bouwen. Als er aan een huizenblok 2 of meer groepjes burgers staan, dan moet er gebouwd worden (mits dat kan). gebouwen zijn er in 3 smaken.
Gebouwen bedoeld voor de lage middenklasse met weinig appartementen en veel groen eromheen. Deze gebouwen leveren niet zoveel op, maar maakt de stadsplanoloog Cerdà wel erg vrolijk. Een blije Cerdà is voor de eindscores we erg belangrijk.
De gebouwen met iets minder groen zijn bedoeld voor de middeninkomensgroepen. Dit levert wat meer op maar Cerdà zit dit liever niet.
Bouwen voor de upperclass is volgens Cerdà een grof schandaal en zou niet moeten mogen in zijn plan. Deze gebouwen leveren wel veel punten op, ook omdat er meer mensen in kunnen wonen.
Als er een gebouw wordt opgetrokken dan wordt de bovenste burger van de verschillende groepjes die aan het blok grenzen van het bord gehaald. Vervolgens worden ze op het bevolkingspoor gelegd.
Dit spoor is opgedeeld in 3 stukken. Zodra een deel vol is, vindt er een telling plaats. Spelers kunnen bijvoorbeeld 1 punt verdienen voor iedere straat die ze op het bord hebben geplaatst. Heb jij 6 straatjes op het bord liggen, dan krijg je dus 6 punten. Daarna gaan we naar het Cerdà spoor kijken. Vind Cerdà dat je goed bezig bent en heb je de x4 te pakken dan gaan de 6 punten voor je straten x4 en krijg je dus 36 punten. Bouw jij alleen voor de rich and famous, dan is je Cerdà factor 0 en krijg je de 6 x 0 punten.
Barcelona (het spel) is ontworpen door Dani Garcia, het is een van zijn eerste titels.
Hoe is Barcelona bevallen?
Een opvallende trend in de wereld van bordspellen is de toenemende trend om spellen te vernoemen naar grote steden. Onlangs zijn spellen als Marrakesh, Amsterdam en Kopenhagen uitgebracht, maar te midden van deze reeks schittert Barcelona als het enige ware city-building spel, en het doet dat op indrukwekkende wijze.
Persoonlijk koester ik een voorkeur voor spellen die zijn gebaseerd op gebeurtenissen of ontwikkelingen uit de echte wereld. Recentelijk zagen we dit indringend in Atiwa, waar de jacht op vleermuizen in Uganda werd belicht en de nadelige gevolgen ervan voor de leefomstandigheden van de bevolking werden benadrukt. In Barcelona staat daarentegen het socialistische gedachtegoed en de stedelijke ontwikkeling van de 19e eeuw centraal.
De uitvoering van Barcelona is uitstekend en gebruiksvriendelijk, hoewel het artwork niet per se in een museum zou passen. De spelmechanismen daarentegen zouden wel eens als kunst kunnen worden beschouwd en zijn goed overzichtelijk, maar het spel valt in de categorie van de 'zware jongens'.
De 2 of 3 acties die je per beurt kunt uitvoeren zijn vaak diepgaand, en je hebt ook nog de vrijheid om de volgorde ervan zelf te bepalen. Zodra je de acties hebt voltooid, is het tijd om te bouwen. Dit vereist aanzienlijke denkkracht en de beurten verlopen niet snel, mede door de vele manieren waarop punten kunnen worden gescoord.
In tegenstelling tot veel andere spellen in dit genre is er opmerkelijk veel interactie tussen spelers. Toch blijft het goed mogelijk om je beurt zorgvuldig te plannen terwijl anderen aan de beurt zijn. Barcelona is zonder twijfel een bordspel dat zich onderscheidt als een solide keuze voor de liefhebber van complexe spellen.