Sleeping Gods Review
Beoordeling Sleeping Gods
Het is slecht weer. Harde regen, hoge golven en de orkaan moet eigenlijk nog beginnen. De bemanning van het stoomschip de Manticore zet zich schrap.
Het stoomschip de Manticore is thuis, weg van huis. In een wereld vol mysterie en avontuur proberen de spelers gezamenlijk de weg naar hun eigen wereld terug te vinden. De meeslepende verhalen en het uitmuntende artwork nemen je mee in deze wereld. Misschien is Sleeping Gods wel meer een belevenis dan een bordspel.
Sleeping Gods is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2023!
- Bij kijk hier alle genomineerde
Spellers aantal: 1-4 Speelduur: 60 min Leeftijd: 13+
Hoe werkt Sleeping Gods?
Sleeping God is een coöperatief spel. De spelers zijn bemanningsleden op de Manticore, een stoomschip dat zich bevindt in het Caribiesgebied. Slagregens, huizenhoge golven, zwaar weer en windkracht 11. Het schip bevindt zich in een orkaan en of jullie het overleven is alles behalve zeker.
In de vroege ochtend is het plotsklaps windstil, zonder een wolkje aan de lucht. De navigator (een van de spelers) probeert te vinden waar jullie zijn. Zonder succes.
Het lijkt wel of we in een andere wereld zijn stameld zij uit.
We hebben hier te maken met een story telling campaign game. Het verhaal ontrolt zich over vele potjes spelen.
Hoeveel potjes? Dat hangt af van hoe goed jullie zijn en op welk moeilijkheidsniveau jullie de avonturen aangaan. Minimaal 20x spelen als jullie echt heel goed doen.
Eerst wordt het introductieverhaal gespeeld. Jullie komen er achter dat dit inderdaad een andere wereld is. Om terug te gaan naar jullie eigen wereld zullen er eerst goden moeten ontwaken. Hiervoor moeten eerst 14 totems worden gevonden.
In het grote zeekaartenboek kan de Manticore koers zetten naar de verschillende plekken en eventueel onderweg nog prettige of minder prettige verrassingen tegenkomen. Het schip kan schade oplopen. Dit zorgt voor allerlei onvoorziene omstandigheden. Gelukkig kan de averij worden gefixed in de havens. Aangekomen bij eilanden kunnen bemanningsleden van het schip op ontdekking. Het kan zijn dat ze op een gezellige markt terechtkomen waar een betrouwbare gids te vinden is..
Ook kan het zomaar zijn dat jullie stuiten op een groep worrior monks die alles doen om een van de heilige totems te beschermen.
Op de zeekaarten staan allemaal nummers. Sommige nummers staan midden op zee, andere staan op het vasteland. Deze nummer vind je terug in het zeer uitgebreide storybook. Hardop wordt het verhaal voorgelezen, zodat het voor iedereen aan tafel duidelijk is wat gebeurt en welke opties de spelers hebben.
Er zou bijvoorbeeld een drenkeling uit het water gevist kunnen worden. Misschien heeft deze persoon wel handige eigenschappen. Het kan ook zijn dat jullie op een strand aan komen om vervolgens te worden aangevallen door een zoutwaterkrokodil.
Alle avonturen leveren Experience Points op. XP kan worden uitgegeven aan speciale vaardigheden voor de bemanning.
Sleeping God ontwikkeld en getekend door Ryan Laukat. De bordspellen Above and Below, Near and Fare en Roam zijn ook van zijn hand.
Dit is verreweg de meest heftige titel die hij tot nu toe gemaakt heeft. Die heftigheid heeft vooral mee te maken met de hoeveelheid aan verhalen. In eerste instantie is Sleeping Gods via Kickstarter verschenen, maar nu is dit spel al enige tijd in de winkels verkrijgbaar. Behalve het basisspel zijn er in het Nederlands ook al een paar uitbreidingen verschenen.
Sleeping Gods Tides of Ruin
Is Sleeping Gods een must have?
De looks, de feel en de sfeer is allemaal top in Sleeping Gods.
Je ziet aan alles af dat de ontwikkelaar heel veel liefde en hartstocht er in heeft gestoken. Dat heeft een schitterende productie opgeleverd waar in ontzettend veel te beleven valt.
Sleeping Gods is geen goedkoop spel maar als je ziet wat je krijgt zal je denken, hoe kan het voor die prijs.
Al het artwork op de speelkaarten, de zee kaarten op de verschillende borden en in het regelboek zijn van een heel hoog niveau. Net als de verhalen in het storybook, die zuigen je een wereld in vol mysterie en avonturen. Na een paar keer spelen voel je je onderdeel van die wereld en maak je plannen voor de toekomst.
De spelmechanismen zijn uitgebreid, goed en ook nog redelijk snel te begrijpen. Maar is niet het onderdeel van dit spel wat het laat shinen.
Wanneer je aan Sleeping God begint moet je je realiseren dat je dit voor een langere periode speelt. Een paar potjes spelen en dan over naar het volgende spel werkt niet.
Dompel je onder in deze wereld en laat je meeslepen door het verhaal.