Klantenservice: 070-3644782

  Gratis verzending NL/BE vanaf € 50,-

  Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*

  Klantenreview: 9.4/10

BannertheValeofEternity

The Vale of Eternity, is dit er een voor de eeuwigheid?


Dit spel speelt zich af in  de Vallei van de Onsterfelijkheid. Geen verkeerde vakantiebestemming dacht ik gelijk, helaas waren er geen tickets te krijgen.

 

Als temmers van mythische wezens proberen de spelers in 10 ronden zoveel mogelijk punten te scoren. Wie wordt de beste dompteur?

 

Speersaantal: 1-4               Speelduur: 40            Min leeftijd: 14+ (ook voor jonger)


De spelwijze van Vale of Eternity in het kort beschreven.

Dit spel verloopt over 10 ronden en iedere ronde bestaat uit 3 fases.

Voordat we beginnen, worden er eerst een aantal kaarten opengelegd aan het  vijfkantige speelbord. De kaarten zijn er in de smaken, vuur, water, aarde, wind en draken. 

 

Fase 1, de jaagfase,

Te beginnen met de startspeler mag iedereen (met de klok mee) een kaart claimen door er een houten schijf op te leggen. Bij het claimen van de tweede kaart gaan we de andere kant uit. De speler die als laatste was mag nu als eerste. 

 

Fase 2, de actie fase,

Dit is waar het het hart van het spel gespeeld wordt. Iedere speler heeft 4 actiepunten en 4 verschillende manieren om die punten te spenderen. 

  • Je kan een geclaimde kaart verkopen,

hier krijg je vervolgens stenen der magie voor terug.

 

  • Een geclaimde kaart op hand nemen.

 

  • Een kaart op hand uitspelen (temmen). 

Als je een kaart wilt uitspelen moet je daarvoor betalen. De kosten staan op de kaart. Meestal moet je een bedrag aan stenen der magie betalen.

Veel kaarten hebben een bliksemschicht symbool en dat wit zeggen dat je gelijk iets krijgt. Wat je krijg staat op iedere kaart duidelijk beschreven. Andere kaarten hebben een eeuwigheidssymbool, dan betreft het een continu effect. De zandloper symbolen hebben in de volgende fase pas effect en kom ik zo op terug.

 

  • Een uitgespeelde kaart verwijderen.

In Vale of Eternity mag je niet meer kaarten voor je hebben liggen dan de ronde waar we inzitten. Zitten we in de tweede ronde je hebt twee kaarten voor je liggen maar wil graag nog de Vuurvos uitspelen. Dan kan je dus een actie gebruiken om ruimte temaken voor de Vuurvos door een andere kaart weg teleggen.

 

Dit spel duurt 10 ronden. 10 is dus ook het maximum aan kaarten dat je voor kan hebben liggen.

 

Fase 3, de effecten fase.

Nu gaan we kijken naar de zandloper symbolen op de kaarten die iedere speler voor zich heeft liggen en worden de effecten afgehandeld.

Aan het eind van de ronde gaan we ons klaar maken voor de volgende. De startspeler pief gaat naar de volgende speler, de kaarten worden aan het spelbord aangelegd (voor iedere speler 2 kaarten).

Is het de laatste ronde dan kijken wie er heeft gewonnen en wordt toegezongen en op de schouders genomen door de andere spelers.

The Vale of Eternity is ontworpen door Erik Hong en het artwork komt op het conto van een hele rits aan tekenaars die je kan terug vinden op Boardgamegeek.


Is Vale of Eternity er echt een voor de eeuwigheid?

Met betrekkelijk weinig ervaring heeft Erik Hong toch wel iets knaps gedaan met dit spel. 

Gedurende het spel wordt de complexiteit vooral door het aantal opties opgevoerd, maar niet door de extra regels die erbij komen kijken. 

Doordat beurten van de spelers zijn opgedeeld, speelt alles lekker snel weg. Dat maakt de tijd dat je op de andere spelers zit te wachten beperkt.

De effecten van de meeste kaarten zijn op zich zelf niet zo spannend maar als je dit combineert met andere kaarten kan dit je toch een hoop (punten of iets anders) opleveren. We hebben hier echt te maken met een engine building spel.

Het artwork en algehele uitvoering is van een verrassend hoog niveau voor een bescheiden prijs. Alle kaarten hebben unieke artwork en op de lekker grote houten speelstukken is duidelijk niet bezuinigd.

 

The Vale of Eternity het eindoordeel.

Wat betreft het spelmechanisme is dit spel misschien iets minder innovatief maar wel zeer degelijk en toegankelijk. Het leeftijdsadvies van 14+ van de doos, kan gerust naar 12+ en misschien nog wel iets jonger bij wat ervaring met spelletjes.

Een zeer fraai vormgegeven spel tegen een verrassend lage prijs.

De eeuwigheid voor Vale of Eternity is misschien wel erg lang, maar mijn oordeel is ronduit positief wat betreft dit spel.

Auteur Patrick ten Hoorn
Eigenaarvan het Spellenhuis en Game Guru
Patrick is een van de Game Guru´s en eigenaar van het Spellenhuis.  Zijn doel is
 om ieder jaar 100 nieuwe spellen te spelen en zit al 20 jaar in het vak. Op deze manier kan hij de krenten uit de pap halen en zeker weten dat ieder klant met het juiste spel de deur uit gaat.  
Ook is hij een van de jury leden van de Nederlandse Spellenprijs. De organisatie die jaarlijkse de beste en leukst spellen bekroond.

Gerelateerde producten

The Vale of Eternity - NL

Op voorraad

€ 29,95