Wyrmspan, voor de draken liefhebbers.
Wyrmspan is een spinoff van de grote bordspel hit Wingspan. In Wingspan gaat het om vogels, Wyrmspan is ontwikkeld door Connie Vogelmann.
Wyrmspan of Wingspan? Als jij en je medespelers geen hekel hebben aan draken, ga dan voor Wyrmspan. Hij is net even wat beter.
Spellers aantal: 1-5 Speelduur: 90 Min leeftijd: 14+
Een kort overzicht hoe Wyrmspan werkt.
Dit bordspel is niet los te zien van Wingspan, toch ga ik dat doen. De grootste verschillen zal ik hieronder even noemen.
De spelers zijn grote grondbezitters in een flink heuvelachtig gebied en hebben een zeer opmerkelijke hobby. Het verzamelen van draken.
Iedere speler krijgt een eigen bord met hier op drie verschillende rotswanden. Iedere wand heeft een eigen kleur en een mijn ingang. De mijnschacht is diep genoeg om 1 draak huisvesting te bieden. Wil je meer draken houden in deze kleur rotswand, dan zal je eerst de mijn verder moeten uithouwen.
Wyrmspan verloopt over 4 ronden. Aan het begin van een ronde ontvangt iedere speler 6 actiefiches. Deze kunnen aan 3 verschillende acties besteed worden.
- Het graven van mijn schachten.
Als je dieper graaft moet je niet alleen een actiefiche betalen maar ook draken eieren.
- Het lokken van draken.
Dit doe je daar ze hun lievelings eten te serveren en een gezellig plekje te geven in een van de mijnen.
- Het activeren van de draken.
Nu je de grote vriend van de draken bent, willen ze meestal wel wat werk voor je doen. Je kan de draken in een mijnschacht activeren, dan gaan ze om beurten af. Je kan goederen, drakenkaarten, mijnkaarten en nog heel veel meer zaken verdienen.
De draken zijn punten waard, net als de eieren boven op de draken en de kaarten die eronder liggen. Aan het eind van iedere ronde zijn er ook nog punten te verdienen, bv de speler met de meeste kleine draken krijgt 4 punten, de tweede speler krijgt 1 punt en de rest krijgt niks.
Aan het eind van de vierde ronde wordt er gekeken wie de meeste punten heeft. Deze speler mag zich het meest prominente lid van de Draken verzamel vereniging noemen.
Wat zijn de grootste verschillen tussen Wyrmspan en Wingspan?
- Natuurlijk het thema. Het draken thema moet je wel trekken.
- De dobbelstenen zijn verdwenen. In Wyrmspan verdien je voedsel op een beter voorspelbare manier.
- De algehele stroomlijning van het spel. Het spel zit strakker in elkaar en de acties van de draken hebben een grotere impact.
Wyrmspan is ontwikkeld door Connie Vogelmann en het artwork komt op het conto van Clementine Campardou.
Hoe goed is Wyrmspan?
Stonemaier Games is de uitgever (in Nederland 999 Games) en Stomemaier staat toch wel bekend om de uitstekende productie en dat is hier ook het geval.
Op de kleinste details wordt gelet, er is zelfs een boekje bijgevoegd met weetjes over de verschillende draken (misschien gaan ze zelfs wel iets te ver).
Het artwork is misschien wel wat apart maar in ieder geval onderscheidend van de meeste draken afbeeldingen die we uit de fantasy scene kennen
Wat thema betreft is Wingspan natuurlijk een allemansvriend, wie houdt niet van vogels? Met een spel over draken is dat toch minder, zelf zou ik dit niet zo snel mijn ouders voorschotelen. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden.
Zelf ben ik best enthousiast over Wingspan. Een lekker toegankelijk thema en serieuze spelmechanismen. Ideaal om beginnende spelers kennis te laten maken met het wat zwaardere werk. Wel staat het gebrek aan speler interactie me in Wingspan wat tegen, dat is in Wyrmspan zeker niet anders.
Hier staat tegenover dat bijna de zelfde spelmechanismen in Wyrmspan toch wel een stuk beter tot hun recht komen (alhoewel ze thematisch af en toe wat vreemd zijn).
Wyrmspan is misschien wel een beetje beter dan Wingspan, maar je moet geen afkeer hebben tegen draken.