Codenames - Nederlands
Codenames is een icoon in de spelletjes wereld. Het eerste spel waar het m assiastie gaat.
Code names spelen
Vanaf 4 spelers komt het Codenames spel het best tot zijn recht. De spelers worden in twee teams (het rode en het blauwe team) verdeeld. Aan een kant van de tafel gaan de teamcaptains van beide teams zitten. Aan de andere kant de spelers. Er komen 25 kaartjes te liggen in een grid. Op de kaarten staan woorden. De spelers moeten proberen om de kaartjes van hun team als eerste geraden te krijgen.
Welke kaartjes er precies geraden moeten worden weten alleen de teamcaptains. Zij hebben namelijk een overzichtskaart recht op voor zich staan.
Als een team aan de beurt is, geeft de teamcaptain een aanwijzing en hij zegt op hoeveel kaartjes (met de woorden) deze aanwijzing slaat. Hopelijk kan de teamcaptain een aanwijzing bedenken die op meerdere kaartjes kan slaan.
BV
De teamcaptain geeft de aanwijzing “water” “3 kaartjes”, de spelers overleggen nu op welke kaartjes deze aanwijzing kan slaan. Misschien zijn het wel “rivier” “kraan” en “fles”. Als de spelers het eens zijn, worden de kaartjes een voor een aangewezen. Is het goed, dan wordt het kaartje afgedekt met een rode/blauwe tegel en mag er een nieuwe tegel worden aangewezen. Is het fout dan wordt de tegel ook afgedekt maar nu is het andere team aan de beurt.
Als het blauwe team een rood kaartje aanwijst dan hebben ze dubbel pech. Deze kaart wordt afgedekt met een rode tegel en het rode team is aan de beurt. Als je dit gebeurt als team is het knap vervelend maar nog niet zo erg als de kaart des doods raden. Als die geraden wordt het het gelijk afgelopen en is het andere team de winnaar.
Als teamcaptain is het dus erg belangrijk dat je met je aanwijzingen uit de buurt blijft van de kaart des doods.
Code names kopen
Codenames is een echt partyspel waarbij goed nadenken en luisteren belangrijk is ook wordt je creativiteit en inlevingsvermogen behoorlijk op de proef gesteld. Iedereen heeft het spel binnen twee tellen door maar het is niet makkelijk om het goed te spelen. Een leuk kadotje voor een feetje wat gelijk gespeelt kan worden.
Er zit een spionnen thema aan vast maar al spelende komt dat niet echt naar boven. Er sitten heel veel kaartjes in de doos en ze zijn allemaal ook nog eens dubbelzijdig bedrukt. Geen potje is hetzelfde
Wil je Codenames met 2 spelen, dan is Codenames duet een echte aanrader. Dan werk je niet in teams maar samen. Binnen 9 beurten moeten jullie met elkaar de juiste kaartjes zie te raden.
Codenames is in 2015 uitgekomen en bedacht door Vlaade Chvatil. Hij ook de bedenker van de bordspellen Galaxy Trucker en Dungeon Petz. Een zeer veelzijdig spellen auteur.
Aantal spelers: | 2-8 |
---|---|
Leeftijd: | 14+ |
Speelduur: | 20 min |
Taal: | Nederlands |
Aanmelden
27 oktober 2022 09:01
Hoe mooi kan eenvoud zijn!
Verdeel de spelers in twee teams (rood en een blauw team). De teams kiezen hun aanvoer. De aanvoerders gaan aan een kant van de tafel zitten. 25 woordkaartjes komen in een 5 bij 5 grid op tafel te liggen. Een overzicht kaart komt recht op in de standaard te staan, zodat alleen de aanvoerders kunnen zien welke kaartjes op tafel hun team moeten raden. Het team dat als eerst al hun kaartjes geraden hebben is de winnaar. De aanvoerder geeft een aanwijzing (bv klooster) en zegt op hoeveel woordkaartjes de aanwijzing slaat (bv 3 kaartjes). De rest van het team overlegd welke kaartsjes de aanvoerder zou kunnen bedoelen. de uitkomst wordt voorgelegd (non, kerk, kruis) aan de aanvoerder, hebben ze het goed dan worden de kaartjes afgedekt en is andere team aan de beurt. Wat een ontzettend goed spel is dit. De eenvoud van regels en uitvoering maken dit ontzettend toegankelijk. Dit is een spel die ik mijn 70 jarige ouders en hun kleinkinderen kan voorzetten en zelf ook plezier aan beleef. Deze klassieker is misschien wel meer dan 5 sterren waard. Patrick ten Hoorn Spellenhuis NSP Jurylid